Ik ben verslaafd. Wat nu?

Ik ben misschien verslaafd. Wat nu?” Als je jezelf deze vraag stelt, heb je al een moedige eerste stap gezet. Het herkennen en erkennen van het feit dat je kampt met mogelijke verslavingsproblemen is nooit gemakkelijk, maar het is wel de eerste stap naar een oplossing. Of je nu worstelt met alcohol, drugs, of een andere vorm van verslaving, je bent hier op de juiste plaats om antwoorden en steun te vinden.

You did not come here to make a choice, You already made it.

Stap 1: Erkenning – Je bent niet de enige

Verslaving is een complex probleem, en het is belangrijk te begrijpen dat je niet zwak bent omdat je worstelt met verslaving. Verslaving is een ziekte die zich geleidelijk, chronisch en progressief ontwikkelt en controle over je leven kan nemen. Het erkennen dat je een probleem hebt, is al een teken van kracht en vooral moed. Duizenden mensen staan dagelijks voor dezelfde uitdaging, en er is hoop op herstel, ongeacht hoe diep je zit.

Stap 2: Begrijp de verslaving

Verslaving is een complexe aandoening die zich manifesteert als een hardnekkige behoefte om bepaalde gedragingen of middelen te blijven gebruiken, ondanks de negatieve gevolgen. Dit kan niet alleen betrekking hebben op stoffen zoals alcohol of drugs, maar ook op gedragingen zoals gokken of gamen, waarbij de controle over het eigen handelen verloren gaat en het besef van de schadelijkheid van deze acties niet voldoende is om te stoppen.

 

Enkele veelvoorkomende tekenen van verslaving zijn:

  • Je drinkt of gebruikt vaak meer dan je van plan was.
  • Je hebt geprobeerd te stoppen, maar het lukt telkens niet.
  • Je merkt dat je gebruik een negatieve impact heeft op je omgeving.
  • Je ervaart ontwenningsverschijnselen als je stopt of mindert.
  • Je gebruitk steeds vaker middelen om stress, angst of verdriet te ontvluchten.

Stap 3: Zoek professionele hulp

Het is normaal om te denken dat je het zelf wel kunt oplossen, maar verslaving aanpakken zonder hulp kan buitengewoon moeilijk zijn. Misschien heb je dat zelf al gemerkt en heb je al van alles geprobeerd, maar niks helpt.

Zoals niet meer drinken of gebruiken tijdens de week, geen sterke drank meer, alleen in het weekend, veranderd van baan, of zelfs verhuisd. Maar overal waar je naar toe gaat, neem je jezelf mee, dus ook je verslaving. Dus al ga je op de Noordpool wonen, zal je zien dat jij weer een penquin tegenkomt, met een vles vodka, onder zijn flippers.  Telkens weer word je opnieuw gegrepen en verleidt door je verslaving.

Gelukkig hoef je het niet alleeen te doen, er is hulp beschikbaar. Er zijn verschillende behandeling beschikbaar, die je helpen om grip te krijgen op je verslaving. Welke bij jou past, hangt af van de aard van je verslaving en je geestenlijke gezondheid. 

 Stap 4: Bouw een ondersteunend netwerk

Hulp betekent niet alleen professionele hulp, maar ook steun van de mensen om je heen. Dit kunnen vrienden, familieleden of mensen uit zelfhulpgroepen, zoals Anonieme Alcoholisten (AA), Narcotics Anonymous (NA) en Cocaine Anonymous (CA) zijn. Ze kunnen een crucialee rol spelen in je herstel. Wees eerlijk tegen je omgeving over je worsteling met drank of drugs en vraag om steun – je zult merken dat velen bereid zijn om je te helpen.

Stap 5: Maak kleine stapjes, op weg naar veranderingen in je leven

Herstel is geen snel proces, maar elke kleine stap telt. Rome is tenslotte ook niet in één dag gebouwd. Hier zijn enkele acties die je kunt ondernemen terwijl je aan je herstel werkt:

 

  • Stel realistische doelen: Wees niet te streng voor jezelf. Probeer haalbare doelen te stellen, zoals een dag zonder middelen of een gesprek met een verslavingscoach.
  • Ontdek nieuwe copingstrategieën: Vind gezonde manieren om met stress en emoties om te gaan, in plaats van te gaan drinken of gebruiken.
  • Wees mild voor jezelf: Fouten maken horen bij het proces. Het is niet ongewoon om terug te vallen, maar de belangrijkste stap is om weer op te staan en verder te gaan.

Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft, het betekent dat je weigert om op te geven.

Als je de hulp van een ander accepteert, betekent dat niet dat je gefaald hebt. Het betekent dat je er niet alleen voor staat.De eerste stap zetten is vaak de moeilijkste, maar het is ook de belangrijkste. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe sneller je je leven weer op de rails kunt krijgen. Bij Le Coq Coaching sta ik voor je klaar om je te ondersteunen op je weg naar herstel. Wacht niet langer en neem vandaag nog contact op. Samen kunnen we werken aan een toekomst zonder verslaving.

Ik ben verslaafd. Wat nu?

Opties voor behandeling

Er zijn verschillende behandelopties beschikbaar die je helpen met je verslavingsproblemen om zowel lichamelijk als geestelijker sterker te worden. Welke behandeling het beste bij jou past, hangt af van de aard van je verslaving en je persoonlijke situatie. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een GGZ-instelling voor professionele ondersteuning waar je gebruik kan maken van het onderstaande aanbod:

  • Online-hulp biedt je de mogelijkheid om anoniem hulp te ontvangen via het internet, waarbij je verschillende zelfhulpmodules kunt volgen. Dit stelt je in staat om in je eigen tempo en op een voor jou comfortabele manier aan je herstel te werken, zonder dat je je daarvoor in een persoonlijke of sociale omgeving hoeft te begeven.

 

  • Detox in een GGZ-instelling kan essentieel zijn als je te maken hebt met ernstige ontwenningsverschijnselen. Dit proces vindt plaats in een veilige en ondersteunende omgeving, waar je onder deskundige begeleiding op een verantwoorde wijze kunt ontgiften. Voor specifieke gevallen, zoals GHB, zijn er zelfs speciale detoxfaciliteiten beschikbaar die zijn afgestemd op de unieke behoeften van de cliënten.

 

  • Met ambulante behandeling blijf je thuis wonen, maar krijg je de gelegenheid om gedurende de week deel te nemen aan zowel individuele als groepssessies bij een GGZ-instelling, waardoor je de benodigde steun en therapie ontvangt terwijl je in je vertrouwde omgeving blijft wonen.

 

  • In situaties waar een intensieve aanpak nodig is, kun je voor een kliniek kiezen. Waar  gedurende +/- zeven weken wordt opgenomen, waarbij je kunt kiezen om in het binneland of buitenland te worden behandeld.

 

  • Tot slot, na het afronden van een behandeling is er de mogelijkheid om bij een GGZ-instelling langdurige nazorg en ondersteuning te ontvangen, gericht op het voorkomen van terugval en het waarborgen van je voortdurende herstelproces.

Maar als deze barrières je tegenhouden:

X Je hebt een verwijzing nodig van je huisarts.

X Je moet je aanmelden bij een GGZ-instelling, waarbij je persoonlijke gegevens zoals je paspoort, zorgverzekeraar en adres worden opgeslagen in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

X Je moet waarschijnlijk meer dan tien weken wachten op je eerste behandelafspraak. (Bron NZA)

X Je moet een beroep doen op je zorgverzekering en het eigen risico(€385) betalen.

Bij verslaving heb je NU hulp nodig, terwijl GGZ kampt met lange wachttijden

Daarom is Le Coq Coaching de ideale oplossing.

√  Je ontvangt direct persoonlijke, professionele hulp – zonder wachttijden, zonder verwijzing van de huisarts, en zonder ingewikkelde aanmeldprocedures.

√  Volledig anoniem kun je bij Le Coq Coaching terecht. Ik sta direct voor je klaar om te luisteren, je te ondersteunen en samen te werken aan het herwinnen van controle over je verslaving, zodat je weer zin krijgt in het leven.

Neem vandaag nog contact op en zet de eerste stap naar het einde van je lijden, en naar een nieuw begin.

Le Coq Coaching biedt:

  • Sinds 2005 heeft verslavingsdeskundige Mark de Haan ervaring in het leven zonder drugs en alcohol.
  • Individuele begeleiding: Samen kijken we naar de oorzaken van je verslaving en proberen zo weer grip daarop te krijgen werken we samen aan een op maat gemaakt herstelplan.
  • Een normale omgeving, niet in een instelling: Je krijgt de steun die je nodig hebt in een veilige en gewone huiskamer in het Statenkwartier
  • Effectieve behandelmethoden: Motiverende gespreksvoering, Reality Theraphy en Cognitieve Gedragstheraphie.  Samen pakken we op verschillende manieren jouw verslaving aan. Met individuele sessies en gerichte oefeningen help ik je om jezelf en je verslaving beter te begrijpen. Praktische tips voor het omgaan met zucht, cravings, en een nuchter en clean leven leren leiden, ik help je bij elke stap.

Herstellen doe je niet alleen. Le Coq Coaching begeleidt je naar een nuchtere, vrijere toekomst. Plan je afspraak, vrijblijvend.

Wat als ik niet zeker weet of ik verslaafd ben?

Als je twijfelt, is dat al een signaal dat je mogelijk meer inzicht nodig hebt. Een professioneel gesprek kan helpen om je situatie duidelijk te maken en eventuele verslaving te herkennen.

Hoelang duurt het herstelproces?

Herstel verschilt per persoon. Sommige mensen merken snel vooruitgang, terwijl het voor anderen langer kan duren. Het belangrijkste is dat je de tijd neemt die je nodig hebt en vergeet niet dat dat er soms tientallen jaren van drinken en gebruiken aan vooraf zijn gegaan.

Wat kan ik verwachten bij Le Coq Coaching?

Bij Le Coq Coaching krijg je persoonlijke begeleiding in een vertrouwelijke omgeving, waar je omringd wordt door ervaring, kennis en kunde. Van iemand die weet wat het is om verslaafd te zijn, maar die ook weet hoe je eruit kan komen, en een heerlijk nuchter leven kan leiden, waar de mogelijkheden oneindig zijn.

Hulp bij verslaving

Heb je hulp nodig om jezelf van een alcohol- of drugsverslaving te bevrijden? Is je dierbare verslaafd?

Mogelijk kan ik je helpen. Plan je eerste gesprek en vertel me waar je mee worstelt. Tijdens dit eerste gesprek (15 minuten) luister ik naar je en kan jij je vragen stellen. Na afloop beslissen we of we graag met elkaar een coachingstraject starten.

De cirkels van Van Dijk

De cirkels van Van Dijk

“De Cirkels van Van Dijk” is een model dat psychiater Kuno van Dijk heeft ontwikkeld om het complexe fenomeen van verslaving beter te begrijpen.

Le Coq Coaching

geschreven door Mark de Haan

Mark de Haan is ervaringsdeskundige en werkt ruim tien jaar in de verslavingszorg. In 2005 overwon hij zelf de worsteling met verslaving. Nu gebruikt hij zijn ervaring en deskundigheid om anderen te helpen. Mark geeft je inzicht in je verslavingsgedrag en helpt je jezelf beter te begrijpen. Hij leert je vaardigheden om te minderen of te stoppen met alcohol of drugs. Mark ondersteunt je bij het nuchter blijven en leert je om nuchter om te gaan met de uitdagingen van het leven.

Hulp bij verslaving

Heb je hulp nodig om jezelf van een alcohol- of drugsverslaving te bevrijden? Is je dierbare verslaafd?

Mogelijk kan ik je helpen. Plan je eerste gesprek en vertel me waar je mee worstelt. Tijdens dit eerste gesprek (15 minuten) luister ik naar je en kan jij je vragen stellen. Na afloop beslissen we of we graag met elkaar een coachingstraject starten.

De cirkels van Van Dijk

De cirkels van Van Dijk

“De Cirkels van Van Dijk” is een model dat psychiater Kuno van Dijk heeft ontwikkeld om het complexe fenomeen van verslaving beter te begrijpen.